Policija Brčko distrikta uhapsila je lice čiji su inicijali A.D. nakon pretresa prostorija brčanskog sjedišta Udruženja “Sjedinjene nacionalne manjine”, saznaje Srna iz izvora bliskih policiji.
Sumnja se da je A.D. povezan sa krivičnim djelima koja ugrožavaju ispravnost i integritet izbornog procesa, a kako je saopšteno iz Policije istražne aktivnosti usmjerene su ka još jednom licu iz Brčkog.
Policija pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta od 6. oktobra sprovodi akciju kodnog naziva “Kupac” i juče je pretresla objekte na više lokacija u distriktu.
“Pretresi su po prethodno pribavljenim naredbama Osnovnog suda Brčko distrikta uslijedili zbog osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo udruživanje radi počinjenja krivičnog djela u sticaju sa krivičnim djelom povreda slobode odlučivanja birača”, saopšteno je iz Policije.
Na dan izbora u Brčkom je uhapšena žena čiji su inicijali A.R. zbog sumnje na počinjenje istih krivičnih djela.
Jedan od najpoznatijih srpskih glumaca, Dragan Bjelogrlić, rijetko govori o svom privatnom životu pa tako mnogi mogu samo nagađati kako izgleda njegov dom.
Prema pisanju regionalnih medija, glumac se s porodicom smjestio u elitnom dijelu srbijanske metropole.
Kada odete u buregdžinice ili neki restoran i pojedete burek ili neku drugu pitu, to je uvijek (ili skoro uvijek) veoma sočno i baš ukusno.
Kada vi napravite pitu i ona bude lijepa i ukusna, ali ipak nikako nisu ni nalik na one koje pojedete u dobroj buregdžinici.
Da li se ikada zapitali šta je razlog tome?
Odgovor ukusnog bureka se ustvari krije u prelivu koji se koristi u buregdžinicama. A mi vam donosimo šta vam je potrebno za pripremu preliva za pite.
Potrebno je:
– 2 šolje mlijeka – 1 šolja ulja – 7 kašika brašna – suhi kvasac – sir ili šećer, sve u zavisnosti od vrste pite koju želite da pravite
Priprema:
Sve nabrojane sastojke trebate dobro da izmiješate i to tako da ne bude nijedna grudvica u toj smjesi i ostavite sa strane.
Kasnije kada pravite vašu pitu, svaku koru posebno, odnosno jufku trebate da premažete sa ovom smjesom koju ste prethodno napravili, a onda je filujte se potrebnim filom (sir, meso, zelje…).
Kada ste završili savijanje vaše pite i potom je složili u tepsiju, onda sačuvajte ostatak ovog preliva koji ste koristili kako biste pitu zalili nakon pečenja.
Veoma je bitno i da se pita ostavi prije pečenja da odstoji malo. A nakon pečenja je zalijte sa ostatkom vašeg preliva.
Povećanje minimalne plaće na 1.000 KM nije samo ekonomska, već i moralna obaveza. Trenutna minimalna plaća nije dovoljna da pokrije osnovne životne troškove, poput hrane, stanovanja, režija i obrazovanja.
Naši radnici i radnice, koji svakodnevno doprinose ekonomiji, zaslužuju dostojanstven život. Minimalna plaća od 1.000 KM je samo početak reforme. Međutim, da bi i sami radnici, ali i cjelokupno društvo osjetili korist od tog iznosa neophodno je uraditi šire reforme koje ćemo pokrenuti, saopćili su iz Naše stranke.
- Tražimo da se već sutra na hitnoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća između socijalnih partnera ustanovi da se oporezivi dio minimalca smanji na 800 KM kako bi poslovnoj zajednici omogućili pripremu za reformu - saopćili su iz Naše stranke.
Federacija Bosne i Hercegovine, kako navode, već godinama nosi teret neefikasnog fiskalnog sistema koji često pogoduje onima koji imaju više, dok radnici s niskim primanjima i dalje ostaju na marginama.
- Trenutni porezni sistem je preopterećen, a efekti redistribucije bogatstva ne zadovoljavaju osnovne principe socijalne pravde. Fiskalna reforma je nužna kako bismo: stvorili pravedniji sistem oporezivanja koji ne kažnjava radnike i poduzetnike; smanjili sivu ekonomiju i povećali transparentnost poslovanja i osigurali stabilne izvore financiranja za socijalne i infrastrukturne projekte - ističu iz Naše stranke.
Ova politička partija će, kako najavljuju, narednih dana sve svoje napore uložiti da se na dnevnom redu Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH nađe Zakon o doprinosima kako bi Federacija napokon prestala biti ekonomska zona za najvećim opterećenjem na platu u regiji.
- Uz Zakon o doprinosima, podržat ćemo rješenja koja na pravedniji način vrše finansijsku raspodjelu u društvu, poput uvođenja progresivne stope poreza na dobit i oporezivanja dividende koja nije reinvestirana u privredu.
Obavit ćemo, također, konsultacije s poslodavcima, sindikatima i svim klubovima zastupnika u Parlamentu FBiH kako bismo najbrže došli do već zakašnjele fiskalne reforme. Fiskalna reforma mora biti rezultat najšireg društvenog konsenzusa. Fiskalna reforma i povećanje minimalne plate na 1.000 KM zahtijevaju sinergiju svih – vlade, poslodavaca, sindikata i građana - napominju iz Naše stranke.
To, kako dodaju, nije pitanje političkih interesa, već budućnosti svih nas. Svi zajedno moramo raditi na kreiranju sistema koji potiče ekonomski rast, smanjuje nejednakosti i osigurava dostojanstvo svakog radnika.
- Vrijeme je da prestanemo razmišljati u okvirima minimalnog i počnemo graditi ekonomiju koja pruža optimum za radnike, za poslodavce i za društvo u cjelini. Zajedno, možemo postići bolje sutra za sve građane Federacije Bosne i Hercegovine - poručili su iz Naše stranke.
Priprema kolača je sigurno jedna od najslađih aktivnosti, no užurban i aktivan način života nerijetko nam ne ostavlja dovoljno vremena kako bismo se u potpunosti posvetili izradi slastica. Na sreću, postoje mnoge alternative najdražih kolača čije spremanje je znatno brže, a ukus i više nego odličan.
Postoji li ko da ne voli ukusnu mađaricu? Ovaj kultni kolač jedna je od najdražih slastica, no njezina priprema nije najjednostavnija, ali ne trebate očajavati jer postoji recept za mađaricu koja se ne treba peći. Radi se o tzv. lažnoj mađarici koja osim što se ne peče, ima i nešto drugačije sastojke od originala. Ovakva verzija mađarice je vrlo jednostavan i brz kolač koji je odličan izbor za sve ljubitelje čokolade u kombinaciji s keksom. Izgledom i okusom skoro kao prava, sve što vam je potrebno za izradu ovog deserta su standardne potrepštine za kolače, keksi i čokolada za kuhanje. Kako biste se i sami uvjerili da se radi o iznimno ukusnom kolaču i dostojnom zamjenom mađarice, u nastavku vam donosimo recept i upute za pripremu ovog sjajnog kolača.
Sastojci:
- 8 dl vode
- 5 žlica šećera
- 20 dkg čokolade za kuhanje
- 1 maslac
- 1 kg keksa po želji, preporučuju se Krašovi Petit Beurre
- 0,5 litre vrhnja za šlag
- 20 dkg čokolade za kuhanje
Priprema:
Sve sastojke prokuhati do mjere kada omekšaju te potom u smjesu umiješati kekse. Prilikom miješanja keksi će se lomiti, no to je i poželjno. Smjesu morate miješati sve dok keksi ne upiju svu tekućinu i dok se u potpunosti ne sjedine sa smjesom koju ste prokuhali. Kada ste zadovoljni s finalnim izgledom i teksturom smjese, stavite je u tavu za pečenje, poravnajte te na posljetku prelijte čokoladnom glazurom koju ćete dobiti tako da vrhnje za šlag i čokoladu za kuhanje otopite na vatri, no pripazite da ne prokuha.
Kada ste sa svime završili, posudu s kolačem ostavite na sobnoj temperaturi da se glazura stisne, a potom je premjestite u hladnjak. Ovisno o jačini hladnjaka, u prosjeku se kolač mora hladiti četiri sata. Jednom kada je kolač stvrdnut, narežite ga kao i klasičnu mađaricu i uživajte s prijateljima i obitelji.
Sistem ulaska/izlaska (EES), koji podrazumijeva uzimanje otisaka prstiju i fotografisanje na graničnim prijelazima, tehnički je već operativan i spreman za implementaciju. Aktivacija ovog sistema na nivou Schengenskog prostora, prema najavama Evropske komisije, očekuje se krajem 2025. godine. Ove informacije potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske, prenose agencije.
Najveći uticaj na zemlje Zapadnog Balkana
Uvođenje EES-a značajno će izmijeniti način ulaska građana trećih zemalja u Schengenski prostor, posebno za putnike iz država Zapadnog Balkana poput Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije, kao i Moldavije i Ukrajine.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske naglašava da je sistem već testiran na graničnim prijelazima kako bi se osigurala potpuna funkcionalnost tehničkih i proceduralnih aspekata prije zvaničnog početka rada. Također, policijski službenici su prošli obuku za rukovanje novim sistemom i biometrijskim podacima.
Implementacijom EES-a, svi putnici iz zemalja koje nisu dio Schengenskog prostora morat će prilikom prelaska granice dostaviti svoje biometrijske podatke, uključujući otiske prstiju i fotografiju. Ovi podaci će se čuvati u zajedničkom Biometric Matching Serviceu. Putnici s vizom kratkog boravka već imaju svoje otiske prstiju pohranjene u Viznom informacionom sistemu (VIS), pa se oni neće ponovno unositi u EES.
Nema ovjeravanja pasoša
Također, pasoši neće biti fizički ovjeravane, a proces ulaska može biti ubrzan unaprijed putem aplikacija ili samouslužnih uređaja na granicama. Važno je napomenuti da će putnicima kojima biometrijski podaci budu odbijeni biti onemogućen ulazak u EU. Sistem će, osim toga, pratiti i preostalo trajanje boravka putnika na teritoriji evropskih zemalja.
EES ima za cilj poboljšanje sigurnosnih standarda, olakšavanje kontrole granica i efikasnije regulisanje kratkoročnih boravaka. Njegova implementacija obuhvatit će sve vanjske granice EU – kopnene, pomorske i zračne prijelaze.