NOVI OBLIK DIGITALNOG VRŠNJAČKOG NASILJA: “Kada sam vidjela, umalo da padnem u nesvijest” Viber grupa “80+”

Digitalno vršnjačko nasilje ili “cyberbulliying” već duže vrijeme postoji i na našim prostorima, a tinejdžeri i pored sveg truda stručnjaka da to zaustave uvijek nađu novi način da maltretiraju svoje vršnjake.

Unovosadskim osnovnim i srednjim školama pojavile su se viber grupe nazvane “80+” u koju administratori uključuju djecu boljeg materijalnog statusa, nekada čak i protiv njihove volje, koji imaju stanove veće od 80 kvadratnih metara, a sve sa ciljem da šire tračeve i omalovažavaju one koji su slabijeg materijalnog stanja.

Ovo nije prvi put da se ovakve grupe pojavljuju kod nas, a inspirisane su stranim serijama za tinejdžere u kojima se popularne djevojke ili mladići u školi hvale svojim novim stvarima koje su kupili (telefoni, garderoba, motori, automobili…) ili egzotičnim mjestima na koja su putovali uz navođenje cijene tih aranžmana, a u isto vrijeme ogovaraju one koji to sebi ne mogu da priušte.

Majka tinejdžerke šokirana stepenom surovosti

Kako za “Blic” priča majka jedne djevojčice koja je, kako kaže, ni kriva ni dužna upala u tu grupu, bila je šokirana stepenom surovosti pojedine djece u grupi.

– Pišu svašta o drugoj djeci. Te ovaj dečak u školu dolazi u istom duksu već tri dana koji je kupio na pijaci, te ona djevojka ima polovan telefon koji je naslijedila od starijeg brata jer nema “love” da kupi nov, te onaj dječak ove godine nije išao na more jer su mu roditelji “jadnici koji rade u prodavnici za bijedne pare”, te ona djevojka je bedna ku…va i samo traži sponzore koji će joj u izlasku platiti piće. Onda naravno ti postovi, što je meni jezivo, izazivaju salve smijeha mnogih članova grupe uz obavezne, samo njima smješne, opaske u komentarima gdje dodaju “ulje na vatru” i još više vrijeđaju djecu koja su im trenutno na meti – zgranuto priča naša sagovornica.

Kaže da pojedini tračevi stignu do onih koji su se našli na meti pa dolazi i do svađa ali na sreću, koliko ona zna, do sada nije dolazilo do fizičkog nasilja niti je u grupi bilo poziva na nasilje.

vršnjačko nasilje
FOTO: SHUTTERSTOCK

– Vidjela sam preko jedne aplikacije za mobilne telefone da mi ćerka u posljednje vrijeme provodi puno vremena na viberu i odlučila sam da provjerim šta toliko tamo radi. Kada sam vidjela, umalo da padnem u nesvijest. Mi je nismo tako vaspitali. I suprug i ja potičemo iz normalnih, prosječnih porodica. Veliki stan smo naslijedili, a trenutno imamo veća primanja u odnosu na prosječna zato što oboje radimo u IT sektoru. Ipak, nikada nismo našu djecu učili da nipodaštavaju niti omalovažavaju drugu djecu, pogotovo ne zbog njihovog materijalnog stanja – ističe naša sagovornica.

Napustila grupu, pa uslijedile prjetnje

Dodaje da joj je ćerka, kada ju je pitala otkud ona u toj grupi, rekla da ju je tamo ubacila neka drugarica i da ona ne učestvuje u tim tračarenjima.

– Pregledala sam prepiske i zaista je bilo tako međutim ispostavilo se da je “lajkovala” neke postove i ja sam pobjesnila, izgrdila je i impulsivno reagovala tako što sam uzela njen telefon i napustila grupu što se ispostavilo kao velika greška – objašnjava majka tinejdžerke.

Dodaje da su te neke “popularne djevojke” koje su i osnovale grupu počele da se raspituju zašto je moja ćerka iz nje izašla a zatim i počele da prijete preko zajedničkih prijatelja, ne nasiljem, nego da će onima koje su ogovarali reći da je ona to isto činila i lajkovala neke od tih postova ukoliko bude pričala drugima šta se dešava u grupi.

Posavjetovali smo se sa jednom prijateljicom koja je pedagog i ona nam je rekla da podržava to što sam ćerku izbrisala iz te grupe ali da je trebalo to malo suptilnije da uradim.

– Rekla nam je da smo možda mogli da smislimo neku priču koja bi možda “pila vodu” kod te djece. Možda smo nakon napuštanja grupe mogli reći da je izgubila telefon pa da još nije instalirala viber ili da joj kažemo da prenese drugaricama da sam ja shvatila da puno vremena provodi na telefonu, te da sam joj preko pomenute aplikacije ograničila korišćenje telefona između ostalog i zato što je, recimo, kupila neku preskupu stvar koja joj ne treba. Upozorila nas je da je tanka granica koja u takvim grupama iz običnih prijetnji otkrivanja nekih tajni može da pređe u nasilje – priča naša sagovornica.

Kako je reagovala impulsivno i u afektu, izbacivši ćerku iz grupe, naša sagovornica nije uspjela ni da uradi “skrinšotove” prepiski, kako bi upozorila druge roditelje.

Neke grupe mogu otići u ekstrem i izazvati nasilje

To je za “Blic” potvrdila i Dunja Topalski, porodični psiholog i psihoterapeut pod supervizijom, koja kaže da uglavnom postoje vođe svake grupe i da od njih zavisi da li to može da ode u neki ekstrem. Ukoliko je vođa samo željan pažnje u smislu hvaljenja, ali nema agresivnu crtu, ne mora da znači da će otići u nekakvo nasilje. Može čak da se desi da se grupa ugasi sama od sebe jer može većini članova dosaditi.

Ona dodaje da je okupljanje u grupe prirodna pojava od pamtivjeka koja je imala svoju evolutivnu svrhu u smislu preživljavanja a u ovom slučaju u smislu socijalnih odnosa. Mladi se u tim godinama “traže”, uključuju se u razne grupe u odnosu na preferencije pa to mogu biti grupe ljubitelja određenog benda ili muzičkog pravca, nekog glumca ili nekog sportskog kluba…

– To je normalna stvar i dio odrastanja a to i stariji rade. Međutim, tu su jako bitne vođe tih grupa. Ukoliko je vođa relativno stabilna osoba i dolazi iz porodično stabilnog ambijenta to neće otići u ekstrem ali ako je vođa grupe alfa mužjak ili alfa ženka, dominantan koji voli kavgu, može otići u ekstrem i napraviti ozbiljan problem što ovde na sreću nije slučaj – priča naša sagovornica.

Roditelji, ne grdite djecu već im objasnite šta je dobro, a šta nije

Budući da su djeca nesigurna i da tek izgrađuju svoju ličnost, roditelji svakako treba da obrate pažnju na to u kakve grupe im se djeca uključuju te da im na lijep način objasne zašto određene grupe nisu dobre za njih.

– U konkretnom slučaju, roditelji treba da objasne djeci koliko je materijalno zaista važno. Ne treba da nam bude cilj da decu grdimo i kritikujemo, pogotovo ne da ih osuđujemo. Treba sami da dođu do zaključka da materijalne stvari ne određuju osobu u smislu da je neko zbog toga bolji od drugoga, te da bolje materijalno stanje automatski ne čini neku osobu dobrom i da, kada to shvate, treba da se ponašaju u skladu sa tim. A pošto roditelji ne znaju kakve su vođe tih grupa, bolje je da posavjetuju djecu da ostanu u grupi, ali da ne učestvuju u debatama pa će na njih vjerovatno i zaboraviti a potom mogu da se izvuku bez ikakvih posljedica, odnosno da ne budu izopšteni iz društva – objašnjava Topalski.

Veliki problem da se stane na put i ukinu ovakve grupe stvara činjenica da u njima nema poziva na nasilje ili izopštavanje iz društva nego samo povremeno vrijeđanje neke djece i klasično “tračarenje” što nije kažnjivo.

Upravo zato, niti nadležni u školi niti neke druge instance ne mogu da zabrane ovakve grupe ali na roditeljskim sastancima mogu da upozore roditelje da ovakve grupe postoje, te da ih zamole da porazgovaraju sa svojom djecom, a i nastavnici i profesori to da urade i da im objasne da to što rade nije u redu.