Iz NFSBiH su danas odredili službena lica za utakmice prvog kola, koje se igraju od petka do ponedjeljka. Bit će odigrano pet susreta, osim duela Borac – Velež koji je odgođen zbog nastupa Banjalučana u kvalifikacijama za Ligu prvaka.
Novu sezonu otvara duel GOŠK-a i Radnika iz Bijeljine (petak, 18:45) a glavni sudac utakmice će biti Irfan Peljto. Njemu će pomagati Arnel Novalić i Dženan Milić, tok će četvrti sudac biti Darko Gedžić.
U VAR sobi će biti Sabrija Topalović i Nihad Ljajić,pišu Vijesti
Utakmicu Zrinjski – Sloga sudit će Admir Musić, dok će glavni sudac duela Sarajeva i Slobode biti Antoni Bandić.
Miloš Gigović će suditi meč Posušja i Igmana, dok duel Željezničara i Širokog Brijega sudi Luka Bilbija.
Bosanski burek, jedno od omiljenih jela na cijelom Balkanu, sada se može kupiti i u nekim centrima najvećeg trgovačkog lanca na svijetu – američkog Walmarta.
Iz velikog Walmartovog prodajnog centra u mjestu Grand Rapids, u američkog državi Michigan, objavili su da će prodavati smrznuti burek koji proizvode Bosanci.
– S ponosom objavljujemo da sada imamo Burek smrznute proizvode! Čast nam je podržati lokalno poslovanje i zadovoljiti potrebe naše bosanske zajednice. Hvala Edine na partnerstvu – naveli su na društvenim mrežama iz ovog prodajnog centra.
U jednoj od zimskih bašta kafića kod Trga Slobode u Tuzli došlo je do požara. Potvrđeno je to za portal Avaza iz PVJ Tuzla. Kako su rekli, požar je ugašen brzom reakcijom tuzlanskih vatrogasaca prije ...
U fabrici namjenske industrije Ginex u Goraždu jučer je došlo do eksplozije u kojoj je teško povrijeđena jedna ženska osoba.
U nesreći je teško povrijeđena Amila Alajbegović (28). Nesreća se desila prilikom pripreme eksplozivne smjese. Provjera se uzrok, da li smjesa ispala radnici.
O kakvoj smjesi je riječ?
Radi se o tzv. inicijalnoj smjesi koja se koristi pri izradi eksplozivnih naprava.
Ova inicijalna smjesa je visoko-eksplozivna kada je u suhom stanju, a u Ginexu najviše rade upravo sa suhom inicijalnom smjesom.
Postoji i mokra inicijalna smjesa koja je manje eksplozivna pa je i lakše rukovati s njom, no ta tehnologija, prema informacijama Raporta, još nije usavršena u Ginexu.
Suha inicijalna smjesa se inače priprema u posebnoj prostoriji unutar Ginexa, pa se prenosi u posebnim posudama do druge prostorije gdje se sklapa u konačnu napravu.
O tome koliko je smjesa eksplozivna i nestabilna govori podatak da dok se ona prevozi iz prostorije u prostoriju sve u krugu firme mora stati.
Ukoliko u tom trenutku pored posebno određene staze prolazi vozilo, ono mora stati i ugasiti motor kako ne bi došlo do destabilizacije inicijalne smjese.
Upravo zbog takve radne prakse, unutar Ginexa se često dešavaju eksplozije i povrede radnika.
Novopazarac A.B. (40) kome je Viši sud odredio pritvor od 30 dana zbog produženog krivičnog djela silovanje i lišavanje slobode, u više navrata silovao je svoju djevojku koju je protiv njene volje držao zatvorenu.
"Djevojka se kod A.B. doselila iz Bosne, živjeli su zajedno u njegovoj kući i u početku je veza bila idilična. Međutim, ubrzo su počele nesuglasice i svađe koje su kulminirale", kaže za RINU jedan od izvora upoznat s ovom situacijom.
Za čitav slučaj saznalo se tako što je komšinica dok je prolazila pored kuće A.B. čula pozive u pomoć.
Ona i njen suprug su slučaj odmah prijavili policiji koja je došla na lice mjesta. Tada su djevojku oslobodili, a nasilnika priveli.
Na visoravni Kupresa, gdje zima nemilosrdno steže svojim ledom, Hasan Prokošak živi i radi daleko od očiju javnosti, ali u srcu prirode. Njegov život, ispunjen mukotrpnim radom i borbom protiv hladnoće, svjedoči o snazi i izdržljivosti koje su potrebne da bi se preživjelo kao čoban.
Hasan, čuvar ovaca u ovim planinskim predjelima, suočava se s izazovima koje malo tko može razumjeti. Dok mnogi zamišljaju idiličnu sliku pastirskog života, realnost je mnogo drugačija. Svakodnevni rad na temperaturama koje ovih dana dosežu i do minus 9 stepeni, a noću padaju i na minus 12, samo je dio Hasanove svakodnevice.
“Vidi se na ovcama da će biti oštra zima. Dnevno moraju pojesti tri velike bale sijena, a svaka od njih košta oko 50 KM. Kad to čuješ, nije ni čudo što ljudi kažu da je meso skupo. Ali neka dođu ovdje, neka probaju na ovakvom vremenu, pa neka zarade taj novac,” kaže Hasan, pokazujući na svoje stado.
Hasan dodaje da je posao čobana daleko od luksuznog. Ljudi često misle da oni koji posjeduju stoku imaju i para, ali malo tko razumije koliko truda i odricanja stoji iza svakog dinara zarađenog u ovom poslu.
Hasanove ovce su prilagođene ovim oštrim uvjetima, ali zahtijevaju posebnu brigu. Uz hranjenje i zaštitu od hladnoće, čobani poput Hasana brinu i o tome da stado ostane zdravo i sigurno od predatora. Svaka greška može skupo koštati, a u uvjetima gdje je priroda jedini saveznik i neprijatelj, nema mjesta za predah.
“Svi misle da čobani imaju lagan posao. Ali neka stanu na vjetrometinu i provedu noć u brvnari dok vani duva ledeni vjetar. Tek tada će shvatiti kroz što mi prolazimo.”
Njegov rad, kao i rad mnogih drugih, ključan je za očuvanje tradicionalnog stočarstva, koje se sve više suočava s izazovima modernog doba.
Hasan poručuje svima koji misle da je njegov život lagan: “Dođite na minus 12, pa mi recite koliko je ovo jednostavno.”