Podignuta nova haška optužnica protiv Vojislava Šešelja

Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj potvrdio je za Tanjug da je podignuta haška optužnica protiv njegovog oca, lidera radikala Vojislava Šešelja, kao i još četvoro funkcionera stranke – Miljana Damjanovića, Ljiljane i Ognjena Mihajlovića i Miroljuba Ignjatovića.

Optužnicu je podigao Međunarodni rezidualni mehanizam u Hagu, nasljednik Haškog tribunala.

“Tačno je da je optužnica podignuta. Reč je o novoj optužnici za nepoštovanje suda. To je izmišljeno delo koje je Haški tribunal sam sebi dao za pravo da uvede kao krivično delo i to znači da šta god oni procene da je nepoštovanje suda mogu da optuže nekoga”, rekao je Aleksandar Šešelj.

Dodao je da je ova optužnica podignuta jer su radikali objavljivali knjige i druge štampane materijale, kao i video i audio materijale koji razotkrivaju na koji način su u Haškom tribunali svjedoci optužbe bili, kako je rekao, instruirani i potkupljeni da svjedoče protiv Vojislava Šešelja u njegovom osnovnom predmetu.

Aleksandar Šešelj smatra da “podizanje nove optužnice u predizbornom periodu nije slučajno, jer kako kaže, Haški tribunal kao politički instrument zarad interesa i računa SAD prati političku situaciju i sasvim je moguće da su na osnovu toga procenili da baš sada podignu optužnicu”.

Prema njegovoj ocjeni, “riječ je o novom progonu SRS od strane Haškog tribunala, kao instrumenta SAD, koji traje više od 20 godina sa krajnjom namerom da uništi ovu stranku kao glavnog protivnika za ostvarivanje ciljeva SAD u Srbiji”.

Odgovarajući na pitanje šta je dalje za očekivati povodom podizanja optužnice, Aleksandar Šešelj je rekao da misli da ne dolazi u obzir da vlast u Srbiji izruči bilo koga Haškom tribunalu.

“Na taj način bi se svrstala u red najgorih vlastodržaca u Srbiji posle 5. oktobra. Mislim da u okviru vladajuće partije i koalicije ne postoji bilo kakva spremnost da do toga dođe”, rekao je on.

Aleksandar Šešelj je naveo da radikali nastavljaju svoju političku borbu i da ih podizanje optužnice neće u tome omesti.