2.7 C
Sarajevo
Srijeda, 4 prosinca, 2024

POGINUO MOTORISTA: Teška saobraćajna nesreća u Prnjavoru

Nesreća je policiji prijavljena juče oko 20.50 u mjestu Gornji Štrpci kod Prnjavora.

– U saobraćajnoj nezgodi učestvovali su putničko vozilo marke „pežo“ kojim jeupravljao Daradan Dejan, rođen 1992. godine iz mjesta Donji Štrpci, grad Prnjavor imotocikl marke „honda“ kojim je upravljao Manuel Zoran, rođen 1999.godine izopštine Stanari, koji je prilikom saobraćajne nezgode smrtno nastradao- saopštilo je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka.

Uviđaj na licu mjesta nezgode obavio je dežurni okružni javni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Borislav Čekić zajedno sa policijskim službenicima Policijske stanice Prnjavor.

Tužilac je naložio da se preduzmu sve potrebne istražne radnje i mjere kao i vještačenja na utvrđivanju okolnosti saobraćajne nezgode, a naložena je i obdukcija tijela smrtno nastradalog lica koja će biti obavljena u Zavodu za sudsku medicinu RS.

(Srpskainfo)

Članak POGINUO MOTORISTA: Teška saobraćajna nesreća u Prnjavoru se pojavljuje prvo na Novosti.

Slučajna vijest

Pogledajte kako izgleda građevina kod Sarajeva od 100 miliona eura

Nakon što je proljetos položen kamen temeljac za izgradnju logističko-distributivnog centra kompanije Lidl u Lepenici kod Sarajeva, objekat se tokom ljeta i jeseni gradio punom parom.
Zbog toga je sada polako počeo dobijati svoje konačne konture, piše BiznisInfo.ba.

Ovo će biti ključni objekat kompanije Lidl iz kojeg će se snabdijevati sve prodavnice ovog lanca u našoj zemlji, kada počnu s radom.

Samo ovaj objekat je investicija vrijedna nevjerovatnih sto miliona eura. Koliko je objekat zapravo veliki shvatit ćete tek kada uporedite koliko pored njega sitne izgledaju velike mašine, poput kamiona i dizalica.

Kako se uvjerila ekipa BiznisInfo.ba, radovi na gradilištu se odvijaju bez prestanka. Ostao je još tek jedan dio konstrukcije da bude postavljen kako bi objekat dobio svoj finalni izgled.

Naravno, moraju se obaviti i unutrašnji radovi. Projekat obuhvata zemljište površine 250.000 m², dok će kapacitet skladišta iznositi 60.000 m².

https://www.youtube.com/watch?v=akoes_rtUpY

Planirani rok završetka svih radova je decembar 2025. godine, što govori o kako složenom objektu je riječ.

S obzirom na to da će do tada biti završena i izgradnja niza prodajnih objekata, moguće je da do konačnog otvaranja prvih radnji njemačkog lanca dođe 2026. godine.

Skladište će biti izgrađeno prema najmodernijim tehnološkim standardima, prilagođeno za efikasno poslovanje velikog obima i karakterizirat će ga primjena specijaliziranih mašina, sistema automatizacije i logističke opreme usmjerenih na optimizaciju operacija.

Generalni direktor Lidla Bosna i Hercegovina, Toljan Papajorgji, ranije je kazao da će novi logistički centar poslužiti kao ključni korak za Lidlov ulazak na bosanskohercegovačko tržište, omogućujući kompaniji da primijeni bogato iskustvo stečeno na globalnom nivou.

Objava Pogledajte kako izgleda građevina kod Sarajeva od 100 miliona eura pojavila se prvi puta na PressMedia.

Potrebna su samo dva sastojka: Pretvorite grube peškire u nikad mekše

Peškiri često postaju tvrdi i grubi zbog metoda pranja i sušenja, uključujući prekomjernu upotrebu deterdženta i omekšivača. Tvrda voda, prekomjerno sušenje i pretrpana mašina za pranje veša su takođe faktori koji utiču na njihovu teksturu.

Osim toga, prečesto korišćenje visokih temperatura tokom pranja ili sušenja može prouzrokovati oštećenje vlakana i smanjiti udobnost peškira.

Kako omekšati peškire?

Dejan Dimitrov, generalni direktor Laundriheap-a, tvrdi da prašak za pecivo i alkoholno sirće dobro djeluju za omekšavanje peškira. Upravo ova mješavina se često koristi u hotelima.

„Oba sastojka, koja se često nalaze u svakom domu, mogu se koristiti odvojeno za omekšavanje tvrdih peškira. Jednostavno dodajte 250 ml bijelog sirćeta u bubanj mašine za pranje veša zajedno sa uobičajenim tečnim deterdžentom i osušite kao i obično“, objasnio je on.

Takođe možete koristiti sodu bikarbonu da omekšate peškire i učinite ih paperjastim.

„Pomiješajte osam kašika praška za pecivo sa deterdžentom za veš prije nego što ga stavite u mašinu za pranje veša. Ovo će pomoći da se olabave vlakna peškira i da se ukloni svaka prljavština, paće vaši peškiri biti kao novi“, dodao je Dimitrov.

Mnogi ljudi često brinu o upotrebi sirćeta u vešu zbog njegovog jakog mirisa, ali peškiri neće mirisati na sirće nakon upotrebe. Bijelo destilovano sirće možete nabaviti u mnogim supermarketima, a rado ga koriste i hoteli.

Drugi načini da peškiri budu mekani i mekani uključuju držanje peškira i odjeće odvojeno.

Osnivač Piglet in Bed, Džesika Hanlei, rekla je: „Pranje peškira zajedno sa odjećom može prenijeti bakterije između svake stvari u ciklusu pranja. Uvkerite se da ste iscokedili višak vode iz peškira proke nego što ih stavite u mašinu za sušenje jer će to pomoći. Takođe izbjegavajte ostavite mokre peškire u mašini za pranje veša duže vrijeme jer to može izazvati neprijatan miris pljesnivog.“

Kada ih skladištite, vodite računa da ih uredno složite kako bi ostali u dobrom stanju.

„Počnite tako što držite kratak kraj peškira u nivou grudi, a zatim preklopite svaku ivicu prema suprotnoj ivici da biste napravili uredno presavijene trećine. peškir okrenut napolje kako bi ih lakše izvadili sa police – i držali orman organizovan“, dodala je Džesika.

Objava Potrebna su samo dva sastojka: Pretvorite grube peškire u nikad mekše pojavila se prvi puta na PressMedia.

Vodite računa: Poznati travar upozorava da čaj iz kesice može biti izuzetno opasan

Čaj je poznat po svojim brojnim blagotvornim dejstvima na zdravlje, ali ako redovno koristite onaj iz kesice, možda biste trebali da preispitate tu naviku. Travar Rade iz Paraćina upozorava da industrijski čajevi nisu ni približno kvalitetni kao prirodni.

Većina nas godinama pije čajeve u kesici vjerujući da su zdravi, ali Rade objašnjava ključne razlike između industrijskih i prirodnih čajeva.

“Kupovni čajevi ne mogu da se porede s prirodnim. Uzmete jednu kesicu, presijecite je, i vidjećete da unutra ima svega i svačega, samo najmanje čaja. Oni skupljaju sve – korijen, cvijet, trsku, stabljiku, list – i na to dodaju vještačke praškove. Zbog toga, kada kesicu ubacite u vrelu vodu, ona odmah pušta boju. To je rezultat vještačke boje, a ne prirodnog sastava, ako kesica odmah pusti boju, prospite i ne pijte taj čaj”, objašnjava Rade.

Savjetuje da se ljudi klone ovih industrijskih napitaka i pređu na prirodne čajeve. Prirodni čajevi, za razliku od industrijskih, dolaze iz poznatih izvora, a samim tim imate uvid u to šta tačno unosite u organizam. Takođe, prirodni čajevi pružaju neuporedivo bolju aromu i ljekovita svojstva, jer nisu tretirani hemikalijama i vještačkim dodacima.

Osim što su zdraviji, prirodni čajevi ne sadrže vještačke boje i arome, koje mogu negativno uticati na organizam. Upravo zato, Rade preporučuje da se trudite da nabavljate čajeve iz provjerenih izvora, bilo da ih sami berete ili kupujete od pouzdanih travara.

Objava Vodite računa: Poznati travar upozorava da čaj iz kesice može biti izuzetno opasan pojavila se prvi puta na PressMedia.

ČUJ DA SRBIJA UĐE U NATO: Novi NON-PAPER za Zapadni Balkan, zeleno svjetlo iz Washingtona za konačni rasplet…

Punu primjenu bi, umjesto pregovaračkog procesa i zatvaranja poglavlja, vodila Ad-hoc Komisija EU u suradnji sa državnim administracijama država Zapadnog Balkana

The post ČUJ DA SRBIJA UĐE U NATO: Novi NON-PAPER za Zapadni Balkan, zeleno svjetlo iz Washingtona za konačni rasplet… appeared first on IZDVOJENO.ba.

ZA SPAS PALESTINE: Hamas i Fatah dogovorili da zajednički preuzmu upravljanje Gazom

Predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas i njegova stranka Fatah postigli su dogovor s Hamasom o formiranju odbora za zajedničko upravljanje Gazom nakon rata, saopćili su pregovarači obje strane u utorak.

The post ZA SPAS PALESTINE: Hamas i Fatah dogovorili da zajednički preuzmu upravljanje Gazom appeared first on IZDVOJENO.ba.

Povezani članci

Popularne kategorije