Preminuo slavni američki diplomata Henry Kissinger

Slavni američki diplomata i naučnik Henri Kisindžer (Henry Kissinger), koji je ostavio neizbrisiv trag u vanjskoj politici SAD-a, preminuo je u srijedu u 100. godini u svom domu u Konektikutu, objavila je konzultantska kompanija Kissinger Associates.

Kisindžer je bio diplomata, politolog, geopolitički konzultant i političar koji je služio kao državni sekretar i savjetnik za nacionalnu sigurnost u predsjedničkim administracijama Ričarda Niksona (Richard Nixon) i Džeralda Forda (Gerald).

Dobitnik Nobelove nagrade za mir

Za svoj doprinos u pregovorima o prekidu vatre u Vijetnamu 1973. godine je dobio Nobelovu nagradu za mir, što se smatra kontroverznom odlukom.

Nazivajući Kisindžera diplomatskim moćnikom, Reuters piše da je u 1970-ima, obnašajući spomenute visoke diplomatske dužnosti, bio involviran u mnoge važne globalne događaje, a osim Pariškog mirovnog sporazuma sa Sjevernim Vijetnamom, njegovi napori doveli su do diplomatskog otvaranja Kine, značajnih američko-sovjetskih pregovora o kontroli naoružanja, kao i širenja veza između Izraela i njegovih arapskih susjeda.

 

– Kisindžerova vladavina kao glavnog arhitekta vanjske politike SAD oslabila je s Niksonovom ostavkom 1974. Ipak, nastavio je biti diplomatska sila pod predsjednikom Džeraldom Fordom i nuditi svoja mišljenja do kraja života – napisao je Reuters.

Bio je kontroverzna ličnost, pa tako dok su ga mnogi hvalili zbog briljantnosti i velikog iskustva, drugi su ga smatrali ratnim zločincem zbog podrške antikomunističkim diktaturama, posebno u Latinskoj Americi, uključujući i napore za svrgavanje marksističkog, ali demokratski izabranog čileanskog predsjednika Salvadora Alendea (Allende).

Služio u vojsci u Drugom svjetskom ratu

Hajnc Alfred Kisindžer rođen je u Furtu u Njemačkoj 27. maja 1923. u jevrejskoj porodici, s kojom se preselio u SAD 1938. godine, prije nacističke kampanje istrebljenja evropskih Jevreja.

Ime je promijenio u Henri, služio je u vojsci u Evropi u Drugom svjetskom ratu, a na Harvardu je doktorirao 1954. godine, na kojem je dugo godina i radio.

Nakon gotovo desetljeća u visokoj američkoj diplomatiji, Kisindžer je 1982. u Njujorku osnovao konzultantsku kompaniju Kissinger Associates koja je nudila savjete svjetskoj korporativnoj eliti.

Bio je član upravnih odbora kompanija i raznih vanjskopolitičkih i sigurnosnih foruma, a napisao je i brojne knjige iz područja diplomatije i međunarodnih odnosa.

Kisindžer je bio aktivan do samog kraja života, a kao osoba koja je imala ključnu ulogu u normaliziranju veza između SAD i Kine u 1970-ima, u julu se u Pekingu sastao s kineskim predsjednikom Si Đinpingom (Xi Jinping).