PUTIN: Borimo se za slobodu ne samo Rusije, već i cijelog svijeta

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je vojnu akciju Moskve u Ukrajini opisao kao egzistencijalnu bitku protiv navodnih pokušaja Zapada da uništi Rusiju.

Očekuje se da će Putin uskoro objaviti svoju namjeru da se kandiduje za još jedan šestogodišnji mandat na predsjedničkim izborima sljedećeg marta.

“Zemlja-civilizacija”

– Mi branimo sigurnost i dobrobit našeg naroda, najviše historijsko pravo da budemo Rusija – jaka, nezavisna sila, zemlja-civilizacija – rekao je Putin, optužujući SAD i njene saveznike da pokušavaju da “rasparčaju i pljačkaju” Rusiju, prenose svjetske agencije.

Dodao je da se sada bore za slobodu “ne samo Rusije, već i cijelog svijeta”.

 

On je govor držao učesnicima sastanka koji je organizovala Ruska pravoslavna crkva.

Osudio je ono što je opisao kao zapadnjačku rusofobiju.

– Naša raznolikost i jedinstvo kultura, tradicija, jezika i etničkih grupa jednostavno ne uklapaju se u logiku zapadnih rasista i kolonijalista, u njihovu okrutnu šemu potpune depersonalizacije, nejedinstvo, potiskivanje i eksploatacija – rekao je Putin.

Blokirati vanjska uplitanja

On tvrdi da ako Zapad to ne uspije silom, pokušat će “sijati svađu”.

Obećao je da blokirati svako vanjsko uplitanje i provokacije s ciljem izazivanja međunacionalnih ili međuvjerskih sukoba u Rusiji s ciljem podsticanja terorizma i ekstremizma.

Putin je rekao da je globalni poredak kojim dominiraju SAD sve oronuliji, izjavivši da je Rusija ta “koja je sada na čelu stvaranja pravednijeg svjetskog poretka”.

– I želim da naglasim: bez suverene, jake Rusije nije moguć nikakav trajni, stabilan svjetski poredak – rekao je.