Putin neće mir dok ne vidi da li će Tramp pobijediti

Ruski predsjednik Vladimir Putin neće zaključiti mir u Ukrajini prije nego što sazna rezultate američkih predsjedničkih izbora u novembru 2024.

Rojters prenosi da je to izjavio neimenovani visoki zvaničnik Stejt departmenta, u trenutku zabrinutosti u Vašingtonu da bi potencijalna pobjeda bivšeg predsjednika Donalda Trampa mogla da sruši zapadnu podršku Kijevu.

Navodi se da je Tramp, koji nastoji da bude reizabran 2024. i trenutno vodi među kandidatima za republikansku predsjedničku nominaciju, žestoki kritičar američke pomoći Ukrajini.

Na brifingu sa novinarima nakon sastanka šefova diplomatija zemalja članica NATO u Briselu američki zvaničnik je kazao da je Alijansa potvrdila podršku Ukrajini znajući da nije vjerovatno da će mirovni sporazum biti postignut naredne godine.

“Moja očekivanja su da Putin neće zaključiti mir ili razumni mir prije nego što vidi rezultate naših izbora”, kazao je zvaničnik Stejt departmenta koji je insistirao na anonimnosti.

Istraživanje javnog mnjenja koje je u SAD sredinom novembra obavio Rojters/Ipsos ukazalo je na tijesnu izbornu trku Tramp i aktuelnog američkog predsjednika Džoa Bajdena.

Prema toj anketi Tramp ima 51 odsto podrške, a Bajden 49 odsto.