Radnici se tužnom pjesmom oprostili od Leda u Čitluku

Za 49 radnika firme Ledo u Čitluku u petak je bio posljednji radni dan jer firma gasi pogone 1. decembra.

Radnici su se tužnom pjesmom oprostili od firme, svog radnog mjesta i svojih kolega. Riječ je o pjesmi “Tužno plačem, kuću ostavljam”.

Ledo Čitluk proizvodnju u Čitluku gasi nakon 23 godine rada. Radnici će dobiti otpremnine, više od prosječnih, ali su uspjeli dobiti i dodatnih mjesec dana ugovora.

Iz Leda su kazali kako će nekoliko stotina radnika i dalje nastaviti rad u Ledu u BiH.

“Ukupno zapošljavamo oko 3.500 kolega na tržištima Adriatic regije, uključujući i nekoliko stotina zaposlenika u području logistike, prodaje, marketinga i drugih funkcija koji će nastaviti raditi u Ledu u Bosni i Hercegovini. Proizvode za BiH nastaviće proizvoditi naše druge proizvodne lokacije”, poručili su iz Leda za Fenu ranije, piše Hercegovina.Info.

Jedan dio radnika čitlučkog Leda koji će dobiti otkaze mogao bi biti zaposlen u preduzeću Andrea & Giovanni d.o.o.Čitluk, koje u svom portfoliju takođe ima proizvodnju smrznute hrane, najavili su nedavno iz Udruge gospodarstvenika Brotnjo koja okuplja privrednike sa područja Opšine Čitluk.

Ledo Čitluk bio je u sastavu Agrokora Zagreb, potom dijelom Fortanove, a prije dvije godine prodan je kompaniji Nomad Foodsu, vodećem evropskom proizvođaču smrznute hrane.