Recept za najukusnije lisnato tijesto

Lisnato tijesto je idealno za pripremu kroasana, ali i ako volite hrskava peciva punjena prelijepim nadevima.

Sastojci:

  •     300 g hladnog putera
  •     1/2 šolje hladne vode
  •     1/4 kašičice soli
  •     240 g brašna

Priprema:

U blender dodajte brašno, so i 170 g baš hladnog putera isječenog na kockice i dobro izblendirajte.

Zatim dodajte preostali puter i izblnedirajte. Nakon toga sipajte hladnu vodu i blendirajte dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Nemojte previše da blenirate jer tako možete da upropastite testo.

Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i kratko ga premesite, pa ga umotajte u providnu foliju i ostavite da odstoji 30 minuta u frižideru.

Razvucite oklagijom tijesto u pravougaonik. Stavite veće parče putera koje ste malo razvukli. Nemojte to raditi rukama, jer puter ne smije da se topi, nego ga stavite u kesu za zamrzivač, pa rukama lupite par puta.

Zatim preklopite prvo po dužini, a onda i po širini. Još jednom razvucite, pa ponovo preklopite po dužini i širini. Ponovite postupak.

Nemojte previše da razvlačite tijesto jer puter ne sme da se vidi. Ostavite da odstoji pokriveno providnom folijom, nekih pola sata.

Nakon toga ponovo razvucite tijesto i pravite od njega šta želite, prenosi Novi.ba.