Ruska ekonomija snažno porasla u trećem kvartalu

Ruska ekonomija ubrzala je u trećem tromjesečju, oslonjena na industrijsku proizvodnju, saopštili su statistički ured i ministarstvo privrednog razvoja.

Ruski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je od jula do septembra za 5,5 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje tromjesečje, najsnažnije od kraja 2021. godine, saopštio je statistički ured Rostat, prenosi SEEbiz.

Od aprila do juna uvećan je za 4,1 odsto, a od januara do marta smanjio se za 1,8 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Rast je potaknut snažnom državnom potrošnjom, a analitičari ističu i veću industrijsku proizvodnju za rat protiv Ukrajine.

Ti su faktori ublažili utjecaj zapadnih sankcija, koje ruske tvrtke, čini se, sve uspješnije zaobilaze, piše novinska agencija DPA.

Rusko ministarstvo ekonomskog razvoja blago je podiglo procjenu rasta aktivnosti od januara do septembra, s 2,8 na 2,9 odsto, citira novinska agencija TASS izvještaj službe ministarstva za odnose s javnošću, koja se poziva na zamjenika ministra Polinu Krjučkovu.

Krajem oktobar premijer Mihail Mišustin rekao je da je ruski BDP u prvih devet ovogodišnjih mjeseci porastao za 2,8 odsto, pozivajući se na podatke ministarstva privrednog razvoja. Prema riječima premijera, proizvodnja industrijske robe porasla je od januara do septembra više od tri odsto, a pokretačka snaga bila je prerađivačka industrija sa stopom rasta većom od sedam odsto.

U oktobru je Međunarodni monetarni fond (MMF) prognozirao u redovnim jesenjim prognozama za svjetsku privredu da će ruski BDP ove godine porasti za 2,2 odsto i za 1,1 odsto u 2024.