Nova studija naučnika za hranu u Poljskoj pokazuje da je magareće mleko dobro za pravljenje sladoleda što se tiče njegove konzistentnosti i izgleda. Iako je dobro poznato među planinarima da se fermentisano konjsko mleko redovno konzumira u centralnoj Aziji, pravljenje ledenog deserta od njega relativno je nov eksperiment. Kiti Travers, koja pravi i prodaje sladoled od prirodnih ukusa za londonske kafiće, isprobala je recept poljskih istraživača.
Ko je napravio prvi sladoled predmet je oštre rasprave i ima jednako mnogo priča kao i ukusa, među kojima i nedavno ponovno otkriveni sladoled od kobiljeg mleka.
A zašto toliko volimo sladoled zapravo je ozbiljna naučna tema.
Istraživači su proučili nutritivne vrednosti ovog ledenog deserta i njegove manje zdrave posledice po ljudsko telo.
Postoje čak i studije o tome kako sladoled može da nam promeni raspoloženje.
Institut za psihijatriju u Londonu otkrio je 2021. godine da orbitofrontalni korteks kod ljudi (deo mozga koji učestvuje u kognitivnom procesu donošenja odluka) počinje da reaguje nakon samo jednog liza sladoleda.
Druge studije pokazuju da hranljive materije kao što su protein i masti, kojih ima u izobilju u dobrom sladoledu, popravljaju naše raspoloženje i podižu nivo našeg serotonina (prirodni popravljač raspoloženja).
A evolucija tu igra veliku ulogu.
Ona objašnjava zašto ljudi neprestano imaju poriv za slatkim.
A mešavina šećera, masti i hladne temperature u sladoledu daje konzumentu prijatno osećanje u ustima.
Poreklo ovog ledenog deserta povod je za ostrašćene rasprave među istoričarima hrane.
Jedna stvar oko koje se svi slažu u raspravi o poreklu sladoleda jeste da je on nastao pre struje i čuvanja hrane u frižideru.
Otkriveno je da su mnoge od kultura blagoslovenih snegom i ledom izmislile neki oblik ledenog deserta ili pića, koji se smatraju pretečama sladoleda.
Priča se da je rimski car Neron u 1. veku slao trkače u planine da donesu led za njegov voćni sok.
Postoje zapisi o carevima u staroj Kini u dinastiji Tang (618-907. godine nove ere) kako se goste ledenim mlečnim napitkom.
U knjizi Sladoled: Svetska istorija, Lora B. Vajs piše o mešavini „napravljenoj od kravljeg, kozjeg ili bivoljeg mleka koje je fermentisano i zagrejano, sa brašnom i kamforom dodatim radi ukusa i teksture…”.
„Zamrzavanje mešavine postizalo se njegovim zatvaranjem u metalne cevi, a potom spuštanjem u ledeni bazen – slično današnjem indijskom kulfiju.”
SLADOLED, ĐELATO ILI SORBE?
Robin Vir, autor knjige Sladoledi, sorbei i đelati: Definitivni vodič, sugerisao je da možemo da sledimo dva traga koji bi mogli da pomognu da se identifikuju prvi izumitelji ledenog deserta.
Prvo, morate da definišete šta je tačno sladoled.
„Jednostavno rečeno”, rekao je Vir gostujući na BBC-jevom radiju 2022. godine, „sladoled u sebi ima mlečni proizvod ili krem, dok sorbe nema nijedno.”
„Đelato, koji je potekao iz Italije, ima vrlo malo ili nimalo krema. Njegov proces bućkanja je sporiji, što za rezultat ima manje vazduha u finalnom proizvodu.”
„Za mene je tema sladoleda fascinantna zato što u njemu učestvuje vrlo malo sastojaka – šećer, voda, možda mleko ili krem, i ukusi – suština je u tome kako ih pomešate.”
Virova druga sugestija za pronalaženje pravog porekla sladoleda jeste saznati kad su ljudi otkrili endotermički efekat – princip dodavanja soli ledu kako bi se smanjila temperatura leda ispod tačke smrzavanja, iliti 0 stepeni Celzijusovih.
Preferirana temperatura za formiranje sladoleda je između -10 i -20 stepeni Celzijusovih.
Lora B. Vajs piše da su Kinezi, Arapi i Indijci pokazali u nekom trenutku u istoriji razumevanje principa endotermičkog efekta.
Ali tačno vreme i dalje je nepoznato istoričarima.
U Iranu, jakčal – građevina oblika kupole sa podzemnim prostorom izgrađenim oko 400. godine pre nove ere smatra se skladištem za čuvanje leda.
Ima ih više od sto, ali ostaje pitanje zašto su ih drevni Persijci gradili za držanje leda.
Da li su znali za endotermički efekat i koristili led čuvan unutra za pravljenje ledenog deserta
Kiti Travers, osnivačica La Grota Ajsiz u Londonu, specijalizovala se za „prirodne ukusa” u pravljenju sladoleda, koje koristi voće, povrće i bilje za ukuse u sladoledima.
Ona opisuje kako je eksperimentisala sa tradicionalnim endotermičkim metodima pravljenja sladoleda.
„Pre mnogo godina, otišla sam na kurs istorijskog pravljenja sladoleda”, kaže ona za BBC.
„Imali smo drvenu kofu sa slojevima kockica leda i soli. Stavili smo metalni kanister pun parmezana u kofu, a potom ručno bućkali tu mešavinu.
„Radilo je brže od moje električne bućkalice. Sladoled je imao fantastičan ukus.
„Dakle, u teoriji, ako ste mogli da pravite kocke leda u prirodi, nije vam bila potrebna struja da biste napravili sladoled.”
U Evropi se često priča priča o Marku Polu (1254-1324) koji je doneo recepte za ledeni desert, među drugim vrstama hrane, sa putovanja u Kinu.
Osporava se čak i da je on uopšte stigao do Kine.
Ali brojne kulinarske publikacije, među njima i Oksfordski priručnik za šećer i slatkiše, ističu da endotermički efekat na hranu nije bio poznat Evropljanima do 16. veka.
Jednom kad je hlađenje u frižiderima postalo dostupno na Zapadu u drugoj polovini 20. veka, pravljenje sladoleda počelo je da se razvija u biznis na industrijskom nivou.
UKUSI INSPIRISANI LOKALNIM NAMIRNICAMA
Danas je sladoled globalna industrija koja je donela 103,4 milijarde dolara 2024. godine, prema platformi za poslovne informacije Statista.
Poređenja radi, prihodi od čokoladnih slatkiša i kafe bili su 133,6 i 93,46 milijardi dolara.
Ukusi u ponudi su sve raznovrsniji, granajući se od konvencionalne vanile i čokolade, a neki se prave tako da odražavaju lokalnu kulturu hrane.
Tapiva Guža, koji vodi kafić sa kuhinjom u Kejptaunu u Južnoafričkoj Republici, privukao je pažnju na društvenim mrežama 2022. godine usoljenom sušenom ribom i sladoledom od čili papričice.
Ovaj molekularni biolog rođen u Zimbabveu opisuje sebe kao kuvara sa mozgom naučnika.
On je za BBC rekao: „Nisam pošao od toga da ću praviti uvrnute ili drugačije ukuse, prosto sam pravio ukuse koji odražavaju lokalni sistem hrane na afričkom kontinentu.
„Moja hrana želi da pokaže i ukrštanje i uobičajene teme širom različitih plemena na kontinentu.”
SLADOLED OD KOBILJEG MLIJEKA
A najnoviji razvoj događaja na polju sladoleda potekao je iz Poljske.
Istraživači sa Zapadnopomeransog tehnološkog univerziteta u Ščećinu uspeli su da naprave kontingent sladoleda od jogurta od kobiljeg mleka koji ima sličnu konzistentnost i izgled kao sladoled od kravljeg mleka.
Studija koju su objavili u avgustu takođe sugeriše da magareće mleko može da pomogne u poboljšanju zdravlja čovečijih creva, ali je potrebno još istraživanja za to.
Fermentisano konjsko mleko koristi se u centralnoj Aziji već dugo vremena, ali pravljenje ledenog deserta od njega relativno je nov eksperiment.
Kiti Travers je isprobala recept poljskih istraživača, ali je za nju rezultat bio „tanak i pomalo zrnast”.
Kad ju je BBC posetio krajem avgusta, napravila je još jedan kontingent koristeći koru od kruške, polen i semenje komorača da bi dala ukus kobiljem mleku.
Nedelju dana kasnije, poslužila je novi ukus na žurki i dobila pozitivne reakcije prijatelja.
I zato, pripremite se za nove ukuse i nove tipove sladoleda u vašim obližnjim prodavnicama!
Od 1. januara 2025. na Međunarodnom aerodromu Sarajevo bit će dostupna nova Smart Airport aplikacija za IOS i Android uređaje.
Važno je istaći da će ova aplikacija svim korisnicima aerodroma u Sarajevu znatno olakšati putovanja budući da će im sve informacije biti na dohvat ruke.
Šta sve nudi Smart Airport aplikacija
Notifikacije o statusu leta u stvarnom vremenu – registrujte se i skenirajte boarding kartu
Indoor navigacija do gateova, check-in šaltera i Fast Track – brzog prolaza.
Pronađite restorane, kafe barove i prodavnice unutar aerodroma
Pratite historiju svojih letova i planirajte buduće letove.
Aplikacija će biti uskoro dostupna za sve putnike i na ovaj način će njihovo iskustvo na Međunarodnom aerodromu Sarajevo biti znatno ugodnije, a usluge koje dobiju mnogo profesionalnije i modernije.
Od početka rata u Ukrajini sigurnosna situacija u svijetu ide ka eskalaciji, a prijetnje mogućim širenjem sukoba Rusije i Zapada brojne evropske zemlje nagnale su da intenzivnije razmišljaju o zaštiti vlastitog stanovništva u slučaju najcrnjeg scenarija.
Švicarci oprezni
Pred informacijom da i jedna Njemačka izrađuje popis bunkera, te planira gradnju novih, kako bi osigurali hitna skloništa za civile, svaka sumnja u potrebu da se razmišlja u ovom pravcu pada u vodu. O tome su unaprijed razmišljali Švicarci, koji 20 posto svog budžeta izdvajaju za sistem zaštite, pa u više od 300.000 skloništa širom države, računajući više od 5.000 javnih, te ona u stambenim zgradama, bolnicama i drugim javnim objektima, svaki od gotovo 8,6 miliona stanovnika ima svoje mjesto.
- Mi smo 2022. godine, kada je počeo rat u Ukrajini, imali nekoliko sastanaka o tom pitanju. Godine 2017., došlo je do izmjena zakona, pa su sva skloništa koja su bila u nadležnosti KUCZ-a predata u nadležnost općinskih struktura civilne zaštite. Tada smo predali nekoliko velikih skloništa, kao i nekoliko stotina hiljada KM prikupljenih po osnovu izdavanja takvih objekata. A izdavali su se za različite namjene, korišteni su kao skladišni prostori, aerobik centri, teretane, svašta nešto – kazao je za “Avaz” Dženan Brkanić, direktor Kantonalne uprave CZ Sarajevo.
Investitori su, pojašnjava Brkanić, dužni da prilikom izgradnje novih objekata izgrade i sklonište ili plate naknadu od jedan posto od vrijednosti grubih radova. Vlada KS i FUCZ su prije dvije godine zatražili i informaciju o stanju skloništa i zaklona, a njihov ukupan broj u KUCZ ne žele otkrivati.
Tajni podatak
- Smatramo to tajnim podatkom, jer ipak je u pitanju sigurnost, ali mogu reći da je od tog broja 46 posto nefunkcionalno. Nadam se da su općine u ove dvije godine nešto uradile o tom pitanju. Došlo je i do gradnje novih skloništa ili zaklona, jer smo dobili nekoliko novih javnih objekata poput škola ili obdaništa. Mislim da se sada generalno više pridaje pažnja civilnim zaštitama i zaštiti stanovništva od različitih hazarda, pa ne daj Bože i u slučaju rata. U slučaju najgoreg jako brzo bi se osposobila i ova neka koja su zapuštenija. Osim skloništa građenih u periodu bivše Jugoslavije, imamo i velike tržne centre, javne garaže, škole i druge objekte, a znam da građani prilikom gradnje individualnih objekata mislili i o tome – ističe Brkanić.
Prema podacima iz pojedinih općina, o kojima su pisali bh mediji, Općina Centar raspolaže sa 51, Novo Sarajevo sa 46, Novi Grad sa 59.
Ostave i ugostiteljski objekti
Većina atomskih skloništa, koja su građena za vrijeme Jugoslavije, koriste se kao ostave ili čak ugostiteljski objekti i nisu u stanju pružiti zaštitu građanima, a za njihovo osposobljavanje potrebna su velika ulaganja, saznaju Nezavisne u CZRS. Na području RS, u sklopu privrednih subjekata, stambenih i drugih objekata, nalazi se 75 atomskih skloništa iz perioda Jugoslavije.
- CZRS nema ingerencije nad tim atomskim skloništima, jer su ona u nekom trenutku prešla u vlasništvo i pod kontrolom su jedinica lokalne uprave, i u većini slučajeva nemaju prvobitnu namjenu. Ona su ili iznajmljena privrednim subjektima za ostave ili građanima za mini ostave, šupe i slično, čak u nekim mjestima, a s obzirom na to da su veličina i do 1.000-1.500 kvadrata, iznajmljivana su kao ugostiteljski objekti - kazao je Trninić za “Nezavisne novine”.
Božo Vrećo premijerno je objavio novi singl i spot Jovan s nadolazećeg albuma Sevdahology. Interpretator modernog sevdaha, čiji su nastupi jedinstveni doživljaj, s uzbuđenjem priprema novi album koji će se uskoro naći na svim digitalnim platformama, a zatim početkom 2025. godine i na vinilu, saopćeno je iz Croatia Recordsa.
- Cijeli album Sevdahology je karasevdah filmska muzika koja kroz tih osam kantautorskih kompozicija progovara iskonom, metamorfnošću, mistikom i epopejnom tragedijom čežnje, boli i pripadanja tom voljenom biću. Sve pjesme imaju vrlo sakralnu notu, duhovnu i spiritualno mantričnu kako bi dosegle katarzu hrabrosti uzvišene i nadnaravne ljubavi. Na mjestu njegove smrti niče crni božur što je metamorfoza tipična baladama Sefarda i Grčkih tragedija koje slave novu ljubav i novi život, rekao je Vrećo.
- Ponovo je pokazao Božo vrhunsku umjetničku viziju novim singlom Jovan , čije ime dolazi od hebrejskog Yochanan i predstavlja onoga kome se Bog smilovao, dodaju iz Croatia Recordsa.
Kombinacija njihove kreativne sinergije rezultirala je odličnom kompozicijom nudeći slušaocu posebno iskustvo.
- Pjesmu prati crno-bijeli vizuelni umjetnički prikaz koji daje još jednu artističku notu, a minimalistički pristup vizualima savršeno se uklapa u melanholičnu atmosferu Jovana. Jedno je sigurno – Božo Vrećo ovim izdanjem još jednom dokazuje zašto ga mnogi smatraju jedinstvenim umjetnikom čije stvaralaštvo ne poznaje granice, zaključak je saopćenja.
Broj poslanih paketa se od 2022. utrostručio. Broj opasnih proizvoda koji su države prijavile se u 2023. povećao za više od 50 posto u odnosu na godinu radnije. Kozmetika, igračke i električni uređaji su među proizvodima s najčešćim sigurnosnim rizicima. Druga negativna posljedica sve veće popularnosti kineskih trgovaca je to što njihovi europski konkurenti moraju snižavati cijene svojih proizvoda, iako im troškovi proizvodnje stalno rastu
Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U nizinama će padati slaba kiša ili rosulja, a u višim područjima slab snijeg. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 1 i 6°C, na jugu zemlje do 12°C.
U Sarajevu oblačno. Povremeno može padati slaba kiša. Najviša dnevna temperatura zraka oko 3°C.
BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA Biometeorološke prilike postepeno će se popravljati. Mada će preovladavati hladno i tmurno vrijeme, uz povremene slabije padavine, poslijepodnevni sati će ipak biti malo ugodniji, s obzirom da će uslijediti djelimična stabilizacija. Tokom dana, slabiji sjeverac u Bosni, u Hercegovini i na zapadu zemlje umjerena bura, mogu uzrokovati probleme većini populacije prilikom boravka na otvorenom. Poželjno je posvetiti pažnju primjerenom odijevanju i ne izlagati se jačim naporima.
Objavljena je prognoza do ponedjeljka:
U petak 6.12.2024. u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana sa slabom kišom, na planinama sa slabim snijegom. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 1°C, na jugu zemlje od 3 do 7°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 8°C, na jugu zemlje od 9 do 13°C.
U subotu 7.12.2024. u Bosni i Hercegovini preovladavaće sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Prije podne po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. U večernjim satima vjetar mijenja smjer na jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između -3 i 2°C, na jugu zemlje do 6°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 9°C, na jugu zemlje do 14°C.
U nedjelju 8.12.2024. u Bosni i Hercegovini se očekuje naoblačenje koje će usloviti kišu, na planinama snijeg. Jače padavine su na području Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i jugoistočnog smjera. Jaki udari vjetra su mogući na zapadu i jugozapadu Bosne. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 4°C, na jugu zemlje do 9°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 3 i 8°C, na jugu zemlje do 13°C.
U ponedjeljak 9.12.2024. u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno sa slabom kišom. Na planinama slab snijeg. Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 1 i 4°C, na jugu zemlje do 8°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 2 i 7°C, na jugu zemlje od 9 do 13°C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.