Sljedeće sedmice počinje suđenje Miloradu Dodiku

U Sudu Bosne i Hercegovine u srijedu, 6. decembra, planiran je početak suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku RS, i Milošu Lukiću, vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika ovog entiteta, zbog “neizvršavanja odluka visokog predstavnika”.

Sud BiH je u oktobru konstatovao da su se izjasnili da nisu krivi jer su obojica na ročištu rekla da ne razumiju optužnicu za krivično djelo “neizvršavanje odluka visokog predstavnika”.

Kako se navodi u optužnici, Dodik i Lukić su od 1. do 9. jula ove godine u Banjoj Luci, svjesno i znajući da je visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, poduzimali službene radnje u cilju nastavka zakonodavnog postupka.

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je 21. novembra zahtjev odbrane predsjednika RS-a Milorada Dodika za odgađanje ročišta koje je bilo planirano za dan kasnije.

– Ročište u predmetu Milorad Dodik i drugih odgođeno je za 6. decembar u 13 sati. Ročište se odgađa na prijedlog odbrane, a iz razloga ranije preuzetih službenih obaveza optuženog – rečeno je iz Suda BiH.