Tri godine od smrti Mustafe Nadarevića

Danas je srijeda, 22. novembar/studeni 2023. godine, do kraja godine preostalo je još 39 dan

Na današnji dan 2020. godine, preminuo je bosanskohercegovački, hrvatski i regionalni pozorišni i filmski glumac i režiser Mustafa Nadarević.

Rođen je u Banjoj Luci 2. maja 1943. godine iz koje je, usljed bombardiranja grada, s porodicom odselio u Zagreb, gdje je pohađao prvi razred osnovne škole. Potom se Nadarevići sele u Bosanski Novi, gdje ostaju sedam godina, a zatim sele u Rijeku, gdje Mustafa završava gimnaziju i pravi prve glumačke korake u pozorišnoj grupi “Viktora Cara Emina”. Na studij odlazi u Zagreb, gdje diplomira na Akademiji dramskih umjetnosti i počinje glumiti na sceni Zagrebačkog kazališta mladih.

Od 1969. do 2018. godine bio je član drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a gostovao je u HNK “Ivan pl. Zajc” u Rijeci, u HNK u Splitu te na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Ostvario je brojne pozorišne, televizijske i filmske uloge. Naročito se proslavio ulogom ujaka u filmu “Otac na službenom putu”, te ulogama u filmovima “Miris dunja”, “Već viđeno”, “Glembajevi”, “Praznik u Sarajevu”, “Gluvi barut”, “Savršeni krug”…

Izet Fazlinović

 

 

Posljednjih godina regionalna publika je najviše uživala pored tv-ekrana gledajući Nadarevića u ulozi Izeta Fazlinovića, u veoma popularnoj bosanskohercegovačkoj tv-seriji “Lud, zbunjen, normalan”.

Osim toga, Mustafa je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu predavao dvije godine, a na sarajevskoj jedan semestar. Odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, 2006. godine proglašen je nacionalnim prvakom.

Početkom 2020. godine otkrio je da se bori s rakom pluća, a iste godine je preminuo u Zagrebu, u 78. godini života.