U napuštenoj kući koja se nalazi u ulici Aleja Šehida u Zenici, preksinoć oko 21.35 sati, pronađeno je beživotno tijelo Zeničanina.
Prema riječima Samira Valentića, portparola Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), beživotno tijelo pronađeno je u 21.35 sati.
“U napuštenoj kući pronađeno je beživotno osobe inicijala S.R., rođen 1989. godine. Na lice mjesta izašli su policijski službenici i mrtvozornik, koji se izjasnio da se radi o sumnjivoj smrti”, kaže Valentić za “072info”.
Ističe kako su na licu mjesta, pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilaštva ZDK, uviđaj obavili pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a ZDK.
Po nalogu tužioca Tužilaštva ZDK, naložena je obdukcija tijela Zeničanina.
“Obdukcijom je utvrđeno kako se radi o prirodnoj smrti”, zaključuje Valentić.
Prošle godine u Plavu zabilježen je slučaj maloljetničkog braka koji je izazvao pažnju i osudu javnosti. Naime, U.M. iz Plava oženio je tada četrnaestogodišnju djevojčicu iz Gusinja, što je otvorilo brojna pitanja o pravima djece, tradicionalnim običajima Bošnjaka i ulozi institucija.
Prema dostupnim informacijama, Centar za socijalni rad iz Plava i lokalna policija odmah su reagovali, te su maloljetnicu vratili njenoj porodici.
Međutim, nakon određenog vremena djevojčica se ponovno vratila kod U.M., što je dodatno zakomplikovalo situaciju i izazvalo brojne reakcije. Djevojčica je, prema njenom svjedočenju, izjavila da se vratila svojom voljom.
Centar za socijalni rad i policija postupili su u skladu sa zakonom, pokušavajući zaštititi maloljetnicu, no pitanje ostaje kako je moguće da je djevojčica ponovno završila u istoj situaciji.
Bez obzira na tvrdnje o dobrovoljnosti, maloljetna osoba nije u mogućnosti donositi zrele odluke koje mogu oblikovati njen život. Koliko još ovakvih slučajeva prolazi ispod radara, dok sudbine djevojčica ostaju zarobljene između tradicije i nepravde, pitanje je na koje cijelo društvo mora pronaći odgovor. Pogledajte video snimak ispod teksta.
Neprijateljske sankcije Sjedinjenih Američkih Država neće ostati bez odgovora i biće uzete u obzir prilikom izgradnje spoljnoekonomske strategije Rusije, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova povodom novih obimnih američkih sankcija Rusiji.
Priprema kolača je sigurno jedna od najslađih aktivnosti, no užurban i aktivan način života nerijetko nam ne ostavlja dovoljno vremena kako bismo se u potpunosti posvetili izradi slastica. Na sreću, postoje mnoge alternative najdražih kolača čije spremanje je znatno brže, a ukus i više nego odličan.
Postoji li ko da ne voli ukusnu mađaricu? Ovaj kultni kolač jedna je od najdražih slastica, no njezina priprema nije najjednostavnija, ali ne trebate očajavati jer postoji recept za mađaricu koja se ne treba peći. Radi se o tzv. lažnoj mađarici koja osim što se ne peče, ima i nešto drugačije sastojke od originala. Ovakva verzija mađarice je vrlo jednostavan i brz kolač koji je odličan izbor za sve ljubitelje čokolade u kombinaciji s keksom. Izgledom i okusom skoro kao prava, sve što vam je potrebno za izradu ovog deserta su standardne potrepštine za kolače, keksi i čokolada za kuhanje. Kako biste se i sami uvjerili da se radi o iznimno ukusnom kolaču i dostojnom zamjenom mađarice, u nastavku vam donosimo recept i upute za pripremu ovog sjajnog kolača.
Sastojci:
- 8 dl vode
- 5 žlica šećera
- 20 dkg čokolade za kuhanje
- 1 maslac
- 1 kg keksa po želji, preporučuju se Krašovi Petit Beurre
- 0,5 litre vrhnja za šlag
- 20 dkg čokolade za kuhanje
Priprema:
Sve sastojke prokuhati do mjere kada omekšaju te potom u smjesu umiješati kekse. Prilikom miješanja keksi će se lomiti, no to je i poželjno. Smjesu morate miješati sve dok keksi ne upiju svu tekućinu i dok se u potpunosti ne sjedine sa smjesom koju ste prokuhali. Kada ste zadovoljni s finalnim izgledom i teksturom smjese, stavite je u tavu za pečenje, poravnajte te na posljetku prelijte čokoladnom glazurom koju ćete dobiti tako da vrhnje za šlag i čokoladu za kuhanje otopite na vatri, no pripazite da ne prokuha.
Kada ste sa svime završili, posudu s kolačem ostavite na sobnoj temperaturi da se glazura stisne, a potom je premjestite u hladnjak. Ovisno o jačini hladnjaka, u prosjeku se kolač mora hladiti četiri sata. Jednom kada je kolač stvrdnut, narežite ga kao i klasičnu mađaricu i uživajte s prijateljima i obitelji.
Specijalna izvjestiteljica UN-a Francesca Albanese osvrnula se na kontroverznu odluku Poljske da zaštiti izraelskog premijera Benjamina Netanyahua od međunarodne potjernice