U BiH uhapšene tri osobe zbog lažnih dojava o namještenim sportskim mečevima

U okviru akcije “Tips” koju je proveo MUP RS-a uhapšeni su M.S. iz Foče i F.V. i M.Š. iz Istočne Ilidže zbog iznude i pranja novca tako što su oštećenim osobama davali lažne dojave o namještenim sportskim mečevima.

Na osnovu naredbi Osnovnog suda Sokolac izvršen je pretres kuća i prostorija koje koriste ove osobe i tom prilikom je pronađeno i oduzeto više računara, više komada različitih mobilnih telefona, SIM kartica, nosača SIM kartica, uplatnice, isplatnice i evidencije koje se mogu dovesti u vezu sa predmetnim krivičnim djelima.

Pretresi su izvršeni zajedno sa policijskim službenicima Policijske Uprave Istočno Sarajevo i MUP-a Kantona Sarajevo.

Nakon izvršene kriminalističke obrade, uz saglasnost postupajućeg tužioca Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo, dvije osobe su puštene na slobodu, a izvještaj o izvršenim krivičnim djelima biti proslijeđen nadležnom tužilaštvu u redovnoj proceduri, dok će jedna osoba uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predata u dalju nadležnost Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo.

Utvrđeno je da su krivična djela vezana za lažne dojave o namještenim sportskim mečevima.

Pomenute tri osobe su pravile naloge na društvenim mrežama Facebook i Instagram, putem kojih su se reklamirali kako posjeduju informacije o namještenim sportskim takmičenjima.

Nakon toga su stupali u kontakt sa oštećenim, obmanjujući ih da imaju informacije o namještenim sportskim mečevima te oštećene navodili da im uplaćuju novac za navodno klađenje na ime fizičkih lica u BiH.

Poslije izvršene uplate, izvršioci ovih krivičnih djela su i dalje obmanjivali žrtve da su navodno dobile novac na sportskom klađenju (praveći lažne dobitne tikete sportskih kladionica), tražeći od njih da im uplate još novca za navodni transfer novca, osiguranje novca i slično.

U određenom momentu žrtve shvataju da su prevarene i odbijaju nove uplate, a u toj fazi, izvršioci, koji su u prethodnoj komunikaciji prikupili informacije o žrtvama, počinju da im prijete i iznuđuju još novca od istih.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apelovalo je na građane da ne vjeruju osobama koja se reklamiraju na društvenim mrežama i internetu uopšte, navodeći da imaju informacije o namještenim rezultatima sportskih mečeva, jer se radi o prevari.

Izvršioci ovih krivičnih djela, u obmanjivanju oštećenih, na društvenim mrežama kreiraju profile na kojima postavljaju tzv. dokaze u vidu fotografija i video zapisa o navodnim visokim novčanim iznosima dobijenim putem klađenja, te tako pronalaze potencijalne žrtve.