Četiri mlada života ugašena su u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se preksinoć dogodila u Visokom. Brojna rodbina i prijatelji opraštaju se od Armina P. i Branke D. iz Kiseljaka, Amine K. iz Visokog i Sarah Savić iz Sarajeva.
Automobil “mercedes” je preksinoć sletio u rijeku Bosnu s regionalnog puta Visoko Kakanj u mjestu Dobrinje.
Iz automobila je kroz zadnje staklo ispao Muhamed Beganović koji je zadobio teške tjelesne povrede, te je iz Kantonalne bolnice u Zenici prebačen na Kliniku urgentne medicine u Sarajevu.
Armin i Branka sjedili su naprijed, a Amina, Sarah i Muhamed pozadi. Armin i Branka pronađeni su držeći se za ruke.
Vađenje njihov automobila iz rijeke potresno je doživio i vlasnik firme LKW Dizdar.
Grad Visoko će proglasiti Dan žalosti zbog smrti četvoro mladih ljudi, potvrdio je gradonačelnik Mirza Ganić, prenosi Crna-hronika.
Glumica Nada Vojinović slavu je stekla 1982. godine ulogom sekretarice Melite Sandić u hit komediji "Tesna koža".
Ovaj film i danas važi za jednu od najgledanijih komedija na teritoriji bivše Jugoslavije, a svi koji su glumili u njemu, preko noći su postali popularni. Pored Dimitrija Pantića kojeg je glumio Nikola Simić, i Srećka Šojića kojeg je igrao Milan Lane Gutović, publici je za oko zapala i Šojićeva sekretarica Melita koju je Nada Vojinović sjajno odigrala.
Nada je bila poznata po lepoti i šarmu u pomenutom filmu, a svi pamte scenu u kojoj Melita izlazi gola iz Šojićeve kancelarije i naleće na "Mitu Pantića".
Nada je nakon uloge u "Tesnoj koži" glumila i u drugim brojnim komedijama tokom osamdesetih poput "Kakav deda, takav unuk" u kojem je zavela Marijinog Bobu kao učiteljica violine, potom "Moj tata na određeno vreme", "Idi mi, dođi mi" i "Razvod na određeno vreme".
Posljednju ulogu odigrala je 1987. godine "Kriminalci" i od tada se poptuno povukla iz sveta filma i posvetila pedagoškom radu.
Čelnik krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ) Kickl je sebe već ranije proglasio "budućim Volkskanzlerom", odnosno narodnim kancelarom, izrazom koji je prvi put prikvačen Adolfu Hitleru 1933. godine
Sistem ulaska/izlaska (EES), koji podrazumijeva uzimanje otisaka prstiju i fotografisanje na graničnim prijelazima, tehnički je već operativan i spreman za implementaciju. Aktivacija ovog sistema na nivou Schengenskog prostora, prema najavama Evropske komisije, očekuje se krajem 2025. godine. Ove informacije potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske, prenose agencije.
Najveći uticaj na zemlje Zapadnog Balkana
Uvođenje EES-a značajno će izmijeniti način ulaska građana trećih zemalja u Schengenski prostor, posebno za putnike iz država Zapadnog Balkana poput Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije, kao i Moldavije i Ukrajine.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske naglašava da je sistem već testiran na graničnim prijelazima kako bi se osigurala potpuna funkcionalnost tehničkih i proceduralnih aspekata prije zvaničnog početka rada. Također, policijski službenici su prošli obuku za rukovanje novim sistemom i biometrijskim podacima.
Implementacijom EES-a, svi putnici iz zemalja koje nisu dio Schengenskog prostora morat će prilikom prelaska granice dostaviti svoje biometrijske podatke, uključujući otiske prstiju i fotografiju. Ovi podaci će se čuvati u zajedničkom Biometric Matching Serviceu. Putnici s vizom kratkog boravka već imaju svoje otiske prstiju pohranjene u Viznom informacionom sistemu (VIS), pa se oni neće ponovno unositi u EES.
Nema ovjeravanja pasoša
Također, pasoši neće biti fizički ovjeravane, a proces ulaska može biti ubrzan unaprijed putem aplikacija ili samouslužnih uređaja na granicama. Važno je napomenuti da će putnicima kojima biometrijski podaci budu odbijeni biti onemogućen ulazak u EU. Sistem će, osim toga, pratiti i preostalo trajanje boravka putnika na teritoriji evropskih zemalja.
EES ima za cilj poboljšanje sigurnosnih standarda, olakšavanje kontrole granica i efikasnije regulisanje kratkoročnih boravaka. Njegova implementacija obuhvatit će sve vanjske granice EU – kopnene, pomorske i zračne prijelaze.
U naselju Ljusina, općina Bosanska Krupa, zabilježen je ozbiljan incident porodičnog nasilja u kojem je 78-godišnja žena pretrpjela teže tjelesne povrede. Napad se, prema izjavama mještana, dogodio ispred porodične kuće, a za napad je osumnjičena njena snaha.
Svjedoci ovog tragičnog događaja ističu da je napad bio izuzetno brutalan, a žrtva je hitno prevezena u Kantonalnu bolnicu u Bihaću. Medicinsko osoblje potvrdilo je da starica ima ozbiljne povrede koje zahtijevaju dugotrajno liječenje i oporavak.
Motiv ovog nasilja još uvijek nije poznat, no izvori bliski porodici navode da su odnosi između svekrve i snahe već neko vrijeme bili napeti, a ovaj tragičan događaj predstavlja kulminaciju tih sukoba.
Policijski službenici su obaviješteni o incidentu i provode potrebne istražne radnje. Očekuje se da će uskoro biti poznato više detalja o ovom slučaju.
Institucije apeliraju na građane da se aktivnije uključe u prevenciju porodičnog nasilja, posebno u slučajevima gdje su starije osobe izložene fizičkom ili psihološkom zlostavljanju. Naglašava se važnost prijavljivanja ovakvih slučajeva kako bi žrtve dobile adekvatnu zaštitu i podršku.
Priprema kolača je sigurno jedna od najslađih aktivnosti, no užurban i aktivan način života nerijetko nam ne ostavlja dovoljno vremena kako bismo se u potpunosti posvetili izradi slastica. Na sreću, postoje mnoge alternative najdražih kolača čije spremanje je znatno brže, a ukus i više nego odličan.
Postoji li ko da ne voli ukusnu mađaricu? Ovaj kultni kolač jedna je od najdražih slastica, no njezina priprema nije najjednostavnija, ali ne trebate očajavati jer postoji recept za mađaricu koja se ne treba peći. Radi se o tzv. lažnoj mađarici koja osim što se ne peče, ima i nešto drugačije sastojke od originala. Ovakva verzija mađarice je vrlo jednostavan i brz kolač koji je odličan izbor za sve ljubitelje čokolade u kombinaciji s keksom. Izgledom i okusom skoro kao prava, sve što vam je potrebno za izradu ovog deserta su standardne potrepštine za kolače, keksi i čokolada za kuhanje. Kako biste se i sami uvjerili da se radi o iznimno ukusnom kolaču i dostojnom zamjenom mađarice, u nastavku vam donosimo recept i upute za pripremu ovog sjajnog kolača.
Sastojci:
- 8 dl vode
- 5 žlica šećera
- 20 dkg čokolade za kuhanje
- 1 maslac
- 1 kg keksa po želji, preporučuju se Krašovi Petit Beurre
- 0,5 litre vrhnja za šlag
- 20 dkg čokolade za kuhanje
Priprema:
Sve sastojke prokuhati do mjere kada omekšaju te potom u smjesu umiješati kekse. Prilikom miješanja keksi će se lomiti, no to je i poželjno. Smjesu morate miješati sve dok keksi ne upiju svu tekućinu i dok se u potpunosti ne sjedine sa smjesom koju ste prokuhali. Kada ste zadovoljni s finalnim izgledom i teksturom smjese, stavite je u tavu za pečenje, poravnajte te na posljetku prelijte čokoladnom glazurom koju ćete dobiti tako da vrhnje za šlag i čokoladu za kuhanje otopite na vatri, no pripazite da ne prokuha.
Kada ste sa svime završili, posudu s kolačem ostavite na sobnoj temperaturi da se glazura stisne, a potom je premjestite u hladnjak. Ovisno o jačini hladnjaka, u prosjeku se kolač mora hladiti četiri sata. Jednom kada je kolač stvrdnut, narežite ga kao i klasičnu mađaricu i uživajte s prijateljima i obitelji.