YouTube najavio stroge mjere protiv kreatora koji skrivaju upotrebu vještačke inteligencije

YouTube uvodi strože mjere protiv kreatora koji koriste generativnu vještačku inteligenciju za izradu “izmijenjenih ili sintetičkih” video zapisa, upozoravajući da bi mogli biti suočeni sa suspenzijom ukoliko ne prijave upotrebu ovih tehnologija. U sklopu ovih mjera, YouTube može uvesti kazne ili čak ukloniti sadržaj koji je generisan AI-jem, a nije prijavljen.

Ovaj potez dolazi u svijetlu nedavnih mjera koje je uvela matična kompanija YouTube-a, Google, koja je zahtjevala jasno označavanje političkih reklama koje koriste vještačku inteligenciju. YouTube-ove nove politike su usmjerene na povećanje transparentnosti i zaštitu integriteta sadržaja na platformi.

Dženifer Flaneri O'Konor i Emili Moksli, potpredsjednice za upravljanje proizvodima, istakle su važnost balansiranja mogućnosti koje pruža AI sa odgovornošću prema zajednici YouTube-a. Ovo uključuje i zaštitu gledalaca od potencijalno obmanjujućeg ili štetnog sadržaja.

YouTube planira da uvede nove opcije za kreatore, omogućavajući im da jasno označe da li njihov video sadržaj uključuje elemente generisane AI-om. Ovo je posebno bitno za video zapise koji se bave osetljivim temama poput izbora, javnog zdravlja ili aktuelnih sukoba.

Pored toga, YouTube nastavlja da razvija svoje AI alate za otkrivanje sadržaja koji krše pravila platforme, kako bi brže reagovali na nove oblike zloupotrebe. Takođe, planiraju ažuriranje procesa pritužbi na privatnost, omogućavajući zahtev za uklanjanje video sadržaja koji simulira prepoznatljive osobe, prenosi Telegraf.