Zašto svijet strahuje od drugog mandata Donalda Trampa

U svojoj analizi za iduću godinu ugledni britanski sedmičnik “The Economist” republikanskog kandidata Donalda Trampa (Trump) najavljuje kao najveću prijetnju svijetu, ali i vlastitoj državi i američkoj demokratiji. Dok njegovu pobjedu smatra sve izglednijom, trenutak u kojem bi Tramp ponovo mogao ući u Ovalni ured ocjenjuje veoma opasnim, jer se SAD suočavaju sa sve izraženijim neprijateljstvima na vanjskopolitičkom planu – Rusijom, Iranom i Kinom. U analizi “The Economista” najavljuje se da bi Tramp, u slučaju da pobijedi na izborima, mogao u jednom danu završiti rat u Ukrajini i uništiti NATO, možda odustajanjem od pravila da se napad na jednu zemlju smatra napadom na sve. Na Bliskom istoku će podržati Izrael, spreman je za sklapanje dogovora s Kinom i napuštanje Tajvana, ali SAD bi mogle napustiti i Evropu, što bi Putina ohrabrilo da napadne Moldaviju ili baltičke države.

Politolog i politički analitičar Jasmin Mujanović, fokusiran na odnose u jugoistočnoj Evropi, slaže se sa ocjenama da Tramp ima ozbiljne šanse da postane sljedeći američki predsjednik, ali i da bi njegov drugi mandat bio haotičniji od prvog. Mujanović smatra da bi se njegovom pobjedom promijenila i pozicija SAD-a na zapadnom Balkanu.

– Posebno je zabrinjavajuće da bi u slučaju da Tramp dobije drugi mandat, državni sekretar SAD-a postao Rick Grenell, koji je blizak sa režimom u Beogradu. Već ima kontroverzne izjave, pogotovo kada je riječ o Kosovu, ali možemo biti poprilično ubijeđeni da bi imao veoma loše namjere i prema BiH – kaže Mujanović.

 

Jasmin Mujanović. Facebook

Velikim rizikom po sigurnost BiH smatra mogućnost da nekoliko nacionalista iz Srbije i Rusije, kojima je ranije bio zabranjen ulazak u BiH, sada mogu bez problema ući u državu.

– To nije i ne smije biti političko pitanje. Takve stvari se ne smiju mijenjati iz mandata u mandat. Svakodnevne političke debate različitih aktera u Sarajevu treba staviti na stranu, ali oko esencijalnih pitanja važnih za integritet države mora postojati konsenzus – naglašava Mujanović.

Zaključuje da prijetnje BiH još uvijek dolaze iz Srbije, ali i Hrvatske koja ugrožava pravo da se odluke donose donose u Sarajevu, ali da pozicija naše zemlje umnogome ovisi i od situacije na frontu u Ukrajini. U slučaju da Rusija poboljša svoju poziciju na ratištu, to bi imalo negativne konsekvence po BiH, jer je u strateškom smislu agresija na Ukrajinu itekako povezana sa situacijom na Zapadnom Balkanu.

 

(Avaz.ba)